personal

Az érem másik oldala.

dfefbc7b84aee5f1325e94bef019f80c.jpg

Miért látod olyan sötétnek az életed? Vajon nincs egy másik oldala? Ahogy mondani szokás, az éremnek két oldala van…

Volt egy férfi, elege volt az életéből. Rutin munkát végzett a futószalag mellett, utálta. Így robotolta végig az elmúlt 35 évet. Elhízott, megkopaszodott és még magas vérnyomása is lett. Úgy gondolta az élete akkora egy fos, hogy nincs értelme tovább élnie. Mindent sötétnek látott… “Soha nem leszek már boldog…” – mondta.

“Soha…”

Azt gondolná az ember, hogy tényleg…Milyen szánalmas, milyen szomorú…Nehéz így egyik napról a másikra élni. De tovább beszélgetve vele, kiderült, hogy a felesége szép, magas, igazi konyhatündér. Minden nap meleg vacsorával várja a férjét. A gyermekei kirepültek a családi házból, de van saját családjuk, tervezik lassan az unokákat. Bár elhízott és megkopaszodott, a felesége szereti, jó kapcsolatot ápolnak. A magas vérnyomása kezelés alá került és jól érzi magát, nem zavarja a napi teendőkben.

Egyre többet beszélgetve, kiderült, hogy  volt aminek örülnie. Csak sötétnek látott mindent, mert a depressziója sötétnek láttatta vele a világot. A betegsége miatt érezte kilátástalannak az életét, mert a betegség elhiteti az emberrel, hogy nincs kiút. Hogy soha nem lesz már jobb. Ez a betegség miatt volt.

Közelebbről megfigyelve igazán volt, amiért élnie. Volt egy biztos munkahelye, amelyben bár nem tudott továbbfejlődni, mégis biztosította a napi kenyerét és a család megélhetését. Az egészségi állapota nem volt tökéletes, de kezelés alatt volt tartva a magas vérnyomása és jól érezte magát. Elhízott és megkopaszodott, de felesége szerette így is és nem voltak konfliktusaik.

A depresszió egy ugyanolyan betegség, mint bármelyik más. Lehetsz nő vagy férfi, fekete vagy fehér, gazdag vagy szegény. Nem válogat. Akárkinél megjelenhet, de nem is ez a lényeg.

A lényeg az, hogy van megoldás. Ugyanúgy, ahogy más betegségre is. Csak fel kell ismerni, és nem szabad hagyni, hogy az emberen eluralkodjon. Az életed nem fos. Lehet jobb, jobbá teheted. Akár segítséggel, akár önerőből. Csak ne felejtsd el:mindig van kiút.

És ha az ember úgy látja, hogy nincs kiút, akkor az a betegség műve. Mert jobban megfigyelve, elmondható: az éremnek mindig két oldala van.

e5f48fe22aa2d8fdcb4ae9c4e99f09af.jpg

 

 

 

Standard

2 thoughts on “Az érem másik oldala.

hmm?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.